Legislativní problém v kosmetice

Nejdříve si musíme vysvětlit, co to je kosmetika a její poslání.  Kosmetické přípravky jsou definovány jako přípravky, které mají za úkol kůži především chránit jak před zevními fyzikálními či chemickými i jinými vlivy, zvláčňovat, vyživovat a neměly by být konzervovány umělými konzervanty, což jsou obvykle syntetické látky. Nejznámější jsou parabeny.

Kosmetika ale nesmí léčit. To jsou věci, že? Za to mohou velké farmaceutické firmy, kterým při rozvoji kosmetiky začaly klesat zisky. Proto se postaraly o to, aby bylo přijato celosvětové oficiální prohlášení o tom, že kosmetika a jí podobné přípravky nesmějí mít léčivé vlastnosti. No jo, ale co potom mohou kosmetické přípravky dělat a k čemu tedy budou užitečné? Odpověď je složitá. Podívejme se nejdříve na to, zda je možné skrze kůži ovlivňovat vnitřní organizmus.

Odborná veřejnost, ale i laik dobře ví, že některé léčivé látky se aplikují skrze kůži pro jejich nežádoucí účinek na žaludek, nebo proto, že žaludeční chemizmus by účinnou látku znehodnotil. Každý ale také ví, že zdravá kůže je velice odolná  v propuštění cizích látek do těla. Tohoto efektu, resp. této ochrany těla před vnějšími chemickými vlivy, se využívá především pro léčivé látky, které mají být pomaleji a dlouhodobě aplikovány do lidského organizmu. Celý tento proces je hrozně složitým dějem a závisí na mnoha okolnostech. Ale nicméně z toho vyplývá, že kůže umí vstřebávat do organizmu různé látky, ať chceme, či nikoliv. Můžeme tedy říci, že látky prostupující skrze kůži mohou ovlivňovat vnitřní organizmus.

Každá kosmetika obsahuje látky, které se vstřebávají kůží do krevního řečiště. Bylo by nesmyslné si myslet, že tomu je u kosmetiky jinak, než u léčiv. Tento fakt ví i konečný zákazník, a proto čím dál tím více požaduje od výrobců přírodní kosmetiku, protože uvažuje „když do mě pronikne něco z krému, tak ať to jsou alespoň přírodní prvky“, které svými vlastnostmi opravdu kůži léčí, ať prostupují kůží či nikoliv. Taková je i značka Epiderma, Bioderma, Vichy,  Eucerin a další.

Na toto téma by bylo možné napsat nekonečné množství pojednání a teorií. Faktem je, že kůže se opravdu brání průniku cizích látek, ale není neprodyšná.

Vraťme se k úvodu – co tedy může kosmetika ovlivňovat? Jak jsme si vysvětlili, může  více méně ovlivňovat vše. Především fyziologické procesy mezibuněčných prostor, může ovlivňovat pružnost kolagenních vláken, může ovlivňovat výživu zárodečné vrstvy kůže a tak dát podmět k tvorbě kvalitnější kůže. Ale nesmí, jak jsme si již objasnili, ovlivňovat funkci vnitřního organizmu a tedy pronikat do krevního řečiště. Dám příklad – třeba by mohla kosmetika se svými látkami ovlivňovat srdeční činnost. Ale to se právě nesmí. I když by to pro kosmetiku nebyl žádný problém. Proto existuje seznam, který některé látky v kosmetice přímo zakazuje. Tímto seznamem, dle mého, by veškerá omezení vůči kosmetice mohla končit. A výrobcům kosmetik by bylo hej.

To je můj názor.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

ArabicBulgarianChinese (Simplified)CroatianCzechDanishDutchEnglishFrenchGermanHungarianItalianPolishPortugueseRussianSpanishTurkish