pH kůže a vliv na svědění ekzému

Každý, kdo trpí atopickým ekzémem, vám potvrdí, že svědění kůže je to nejhorší na celém onemocnění. Svědění prostě obtěžuje. Ráno v poledne a večer.  Není úniku. Alespoň malinké a neodolatelné poškrábání celou věc ještě zhoršuje. A časem se z toho stává zlozvyk. Pacient má potřebu se škrábat, i když ho nic nesvědí.

Důvodů svědění kůže je mnoho. Nemá smysl se zde rozepisovat o všech biochemických reakcích, které svědění zapříčiňují. Je jich opravdu mnoho a jsou to složité děje. O jedné příčině vzniku svědění, bych se ale rád, přece jen zmínil. Jedná se o pH faktor kůže. Co to je?

pH  ( anglicky potential of hydrogen) znamená potenciál vodíku v roztoku a vyjadřuje se číslem od 1 až po 14. Přitom voda má při standardních podmínkách pH rovno 7. U kyselin je pH menší než 7 a čím menší číslo, tím je kyselina silnější a obráceně, čím vyšší číslo nad 7 směrem k 14, tím je silnější zásada. V kosmetice pomocí pH faktoru můžeme sledovat jejich fyzikální vlastnosti. Zda jsou kyselé či zásadité. Rozdíl mezi výši pH faktoru ochranného kožního krytu a pH kosmetického přípravku může způsobit svědění a zarudnutí kůže, obzvláště u porušené pokožky např. atopickým ekzémem.

Zdravá pokožka je kryta ochranným filmem, který má pH slabě kyselé – od 4,8 do 5,7. Lehce kyselý ochranný film zabraňuje přemnožení škodlivých mikroorganizmů, usnadňuje odlupování odumřelých kožních buněk a pomáhá i k regeneraci kůže. Pokud ale dojde k jeho změně pH směrem nahoru, například určitým onemocněním kůže či používáním nevhodných mýdel, která jsou obyčejně alkalická, pH kůže se začne přibližovat k hranici pH 7, tedy k neutrálnímu prostředí, které je vhodné pro přemnožení různých patogenních mikroorganizmů na kůži. Neutrální prostředí v konečném důsledku poškozuje kůži, která je suchá, dehydratovaná a svědí. Toto prostředí se obvykle vyskytuje u ekzému. K podráždění a vysušení kůže může vést i časté mytí kůže vodou, která je neutrální – pH-7. Při narušení pH ochranného filmu se u zdravé pokožky pH kůže obnoví za asi 3 hod., u nemocné resp. u ekzematické pokožky je čas obnovy mnohem delší, pokud k ní vůbec dojde. K obnově pH kůže přispívají kvalitní kosmetické přípravky, které pomáhají kůži obnovit ochranný film tím, že upraví jeho pH a zároveň hydratují kůži a dodávají ji výživu. Jednou z takových kosmetik, která obnovuje pH pokožky a obnovuje její ochranný kryt je Epidermaspecialista na problematickou kůži.

Jak jsem se již zmiňoval, jednou z příčin svědění kůže je její vysoké pH. Kůže je suchá, zarudlá a svědí. Při poškrábání ekzému dochází ke vzniku drobných ranek na kůži. Tyto rány, svým neutrálním až lehce alkalickým pH ( krev má pH 7,4), jsou živnou půdou pro bakterie a jejich pomnožení, čímž se obraz projevů atopického ekzému dramaticky zhoršuje. Je to začarovaný kruh. Proto na začátku celého klidnícího a ozdravného procesu je nejdůležitější potlačit svědění, aby se rozškrábané rány měly čas zhojit. To se lehce řekne, ale těžko provádí.

Je jen několik dobrých přípravků, které snižují pH kůže a tím obnovují její ochranný kryt. Tyto přípravky zároveň kůži hydratují a dodávají jí nezbytnou výživu. To umí i Epidermaspecialista na problematickou kůži. Její základní složkou je Betuldiol, který je chráněn patentem. Betuldiol je vysoce protizánětlivá látka s duálním efektem. V praxi to znamená, že Betuldiol tlumí dva protizánětlivé enzymy ( COX a LOX) a tím pomáhá klidnit zánětlivě změněnou kůži. Mimo Betuldiolu obsahuje Epiderma i další látky, které vyživují buňky kůže a kůži dobře hydratují a hloubkově regenerují. Výrobky Epidermy  mají pH vždy přizpůsobené danému onemocnění kůže. Například u ekzému má Epiderma nižší pH (4,2 až 5,0), protože kůže u ekzému má vyšší pH faktor. Ekzematicky změněná kůže se pohybuje v pH prostředí kolem 5,8 a výše, až do neutrálního, či zásaditého prostředí. A právě zvýšená kyselost přípravků značky Epidermy je tou správnou volbou, aby kůže korigovala v průběhu 3 až 7 dnů své pH na lehce kyselé prostředí a začala si sama vytvářet svůj nový ochranný film, což je prvním předpokladem klidnění ekzémů.

Epiderma je jednou z mála kosmetik, která pomůže pacientovi vrátit zdravou kůži a vrátit zdravý a sebevědomý úsměv.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

ArabicBulgarianChinese (Simplified)CroatianCzechDanishDutchEnglishFrenchGermanHungarianItalianPolishPortugueseRussianSpanishTurkish