U léčby akné se nejdříve dostaví zhoršení – většinou.

Dostávám od vás mnoho zajímavých dopisů. Některé jsou podmětné, za což děkuji a snažím se je realizovat, v dalších dopisech chcete vědět, jak je možné, že Epiderma funguje a v neposlední řadě se stále ptáte na klidnění akné. Musím se pochlubit, že všechny dopisy, které dostávám, jsou zatím velmi pozitivní. Děkuji vám za to. Je to pro mne takový doping, který mě povzbuzuje v práci.

                Mnoho dopisů je od mladých lidí, kteří mají problémy s akné. Chtějí v podstatě zázrak do druhého dne. „Namažu se a akné je druhý den jen vzpomínkou“. Jenže tak to není. Já chápu, že jsou netrpěliví, že chtějí jít na rande bez pupínku. Proto vyzkoušejí jednu značku, která do druhého dne nepomohla a tak hurá na další značku. A také nic. Jenom si ničí pokožku střídáním přípravků.

                Tak jak to je?

Každý lékař vám řekne, že léčba akné je běh na dlouhou trať. Kdo tuto větu nepochopil, či nechce chápat, potom ať dále nečte.

                Léčba akné je dlouhý proces, který bez trpělivosti nemá konce. To je třeba si uvědomit. Nemocní s akné si stěžují, že při namazání krému Epiderma se jim stav kůže zhorší. Ano, může to tak být a já říkám, že to je normální proces léčby, resp. klidnění akné. A že to je projev toho, že krém Epiderma není hluchý, ale obsahuje klidnící látky na akné. Je to jeden z příznaků kvalitní dermokosmetiky, která klidní akné. U hluché kosmetiky, chcete-li u kosmetiky, která v sobě nemá nic účinného, se tato skutečnost neprojeví. Ale také akné nezklidní, i když si postižený myslí, že ano.

                Abyste pochopili, dám jednoduchý příklad. V antibiotika snad bude věřit každý a každý ví, že po nich je léčba akné nejrychlejší. Léčba antibiotiky je však ve většině případů zbytečná. Proto stačí kosmetické přípravky. Co se tedy stane při použití antibiotik? Dojde většinou k přechodnému zhoršení výsevu akné a to po dobu 14 až 21 dnů! Ano, je tomu tak ve většině případů. Teprve po této době a dalších týdnech léčby je možné očekávat zlepšující se stav. Léčba akné antibiotiky tedy trvá asi 5 až 6 týdnů. A s tím se nic nenadělá. A proto články objevující se na sociálních sítích, jak se někdo zbavil akné za tři dny, jsou pouze žvástem. K takto získaným informacím přistupujte obezřetně.

                Moje rada, jak se zbavit akné, je udělat si „ léčebný plán“ na 6 týdnů, vybrat si značku (nemusí to být Epiderma – i když je její celý program na akné nejlepší) a s ní se pravidelně natírat minimálně dvakrát denně. Hlavně vydržet a nestřídat značky. To můžete až po selhání kosmetického přípravku po 6 týdnech. Času dost. A přítel či přítelkyně vás kvůli akné neopustí, pokud vás má rád. A stud u mladistvých za akné je zbytečný – každý přece ví, že si tím musí projít téměř každý.

                Když jsem se již zmínil o Epidermě, tak dopovím, jak funguje. Její krém a micelární voda na akné jsou zaměřeny na omezení tvorby mazotoku a na uvolnění rohoviny z ústí mazové žlázy. Že mají protizánětlivý účinek, je samozřejmostí.

                Abych dokončil myšlenku ze začátku článku – mnoho lidí píše, že se jim stav po Epidermě zhoršil. Mojí odpovědí je tento článek. A pro mne to je vzkaz, že Epiderma velice dobře klidní akné a že je srovnatelná s antibiotiky. Ale pozor! V udržovací protiaknosní léčbě je třeba pokračovat dlouho, až akné natrvale zmizí. A to může trvat několik let.

Epiderma však dokáže více – najdete na www.epiderma.cz , kde je i odkaz na ucelený PROGRAM KLIDNĚNÍ AKNÉ.

MUDr. Jiří Skalický

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

ArabicBulgarianChinese (Simplified)CroatianCzechDanishDutchEnglishFrenchGermanHungarianItalianPolishPortugueseRussianSpanishTurkish